Minipizze na kruchym spodzie - KUKBUK
minipizze kukbuk

Minipizze na kruchym spodzie

4 porcje

Mała pizza, mały grzeszek!

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy koperek i mieszamy. Dodajemy masło i rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do momentu połączenia składników (inaczej ciasto będzie twarde). Solimy, następnie owijamy w folię i chłodzimy przez około 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego małe krążki, każdy krążek nakłuwamy widelcem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut.

Passatę mieszamy z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i przyprawami.

Podpieczone spody smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim kulki sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 10 minut.

© KUKBUK 2017