Minicynamonowce z ciasta ptysiowego z polewą migdałową i owocami leśnymi - KUKBUK
minicynamonowce kukbuk

Minicynamonowce z ciasta ptysiowego z polewą migdałową i owocami leśnymi

12 sztuk

Obfity owocowy plon można zjeść od razu, prosto z krzaczka, albo położyć na ciastko.

W garnku umieszczamy wodę, mleko, masło, cukier, sól i cynamon, gotujemy na średnim ogniu. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i za pomocą drewnianej łyżki łączymy z mąką tak, by uzyskać gładkie ciasto. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy jeszcze około minuty, aż masa będzie łatwo odchodzić od brzegów naczynia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubite jajka – mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy minitarty na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

W rondlu podgrzewamy kremówkę z cukrem pudrem, aż odparuje ⅓ objętości i masa zgęstnieje. Łączymy z płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.

Upieczone ciastka dekorujemy owocami i polewą migdałową.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: