Mini Pavlova z limonkowym kremem - KUKBUK
MINI PAVLOVA KUKBUK

Mini Pavlova z limonkowym kremem

6-8 porcji

Mini wersje deserów to coś, co lubimy najbardziej. Wyrzuty sumienia? Przecież ta beza jest taka malutka.

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Białka ubijamy, a gdy piana zacznie się robić puszysta (ale nie sztywna) powoli wsypujemy porcjami cukier. Cały czas ubijamy, do momentu, gdy kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą (ok. 5-6 minut). Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Ubijamy, aż połączą się z pianą.

Ubitą pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej 6-8 mini Pavlovych (w zależności od ich rozmiaru). Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy bezy przez kolejne 1-1,5 godziny.

Aby przygotować krem, ubijamy śmietankę z mascarpone. Pod koniec dodajemy sok i skórkę z limonki oraz cukier i ubijamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na upieczone i wystudzone bazy i dekorujemy ulubionymi letnimi owocami.

 

Przepis i zdjęcie: Małgorzata Łaniak,  www.moderntasteblog.com

© KUKBUK 2017