Mini mozarelle smażone w chrupiącej panierce z pikantną salsą pomidorową - KUKBUK
mozzarella smazona kukbuk

Mini mozarelle smażone w chrupiącej panierce z pikantną salsą pomidorową

4 porcje
mozzarella smazona kukbuk

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, szalotkę i peperoncino. Następnie dodajemy passatę i dusimy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy.

W garnku rozgrzewamy olej. Mozarelle dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie obtaczamy w mące, potem w jajku a na koniec w bułce.

Smażmy do momentu aż zrobi się chrupiąca i nabierze apetycznego rumianego koloru. Kuleczki podajemy z przestudzoną salsą pomidorową i bazylią.

Danie sprawdzi się idealnie, jako przekąska podczas spotkań towarzyskich przy jasnym, pełnym piwie Okocim. Ostra salsa doskonale koresponduje z jego goryczkowym smakiem.

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: