Minestrone di legumi - KUKBUK
krakowski makaroniarz minestrone

Minestrone di legumi

6 porcji

Sycąca włoska zupa z dodatkiem kasztanów.

Fasolę i ciecierzycę namaczamy przez noc, potem gotujemy w osolonej wodzie doprawionej 1 ząbkiem czosnku i połową ziół. Po upływie mniej więcej pół godziny dokładamy do garnka kasztany nacięte na półokrągłym boku na krzyż (będzie je łatwiej obrać). Pancettę kroimy w spore kawałki i przesmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli, dokładamy posiekaną cebulę, pozostałe ząbki czosnku oraz pokrojone w plasterki: marchewkę i seler naciowy. Solimy nieco. Kiedy kasztany są miękkie, wyciągamy je z wrzątku i obieramy – będzie raz lepiej, raz gorzej. Wodą po gotowaniu fasoli zalewamy boczek w garnku, wrzucamy fasolę i soczewicę (ta potrzebuje około 15 minut, by była gotowa). Dorzucamy kasztany i na koniec groszek oraz resztę ziół. Doprawiamy solą i pieprzem i – gorącą – od razu zjadamy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: