Minestrone di farro - KUKBUK
Minestrone kukbuk

Minestrone di farro

6 porcji

Pszenicę płaskurkę dokładnie płuczemy i odstawiamy zalaną litrem letniej wody na pół godziny. Po tym czasie wodę wymieniamy, solimy, wstawiamy i gotujemy farro pół godziny (mniej więcej) na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dorzucamy do garnka obraną marchew w plasterkach i kalarepę pociętą w kostkę. Mieszamy. Siekamy cebulę i też wrzucamy do garnka. To samo robimy z selerem naciowym. Smażymy wszystko razem na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy peperoncino i zieloną pietruszką. Gdy farro zmięknie, wlewamy całość do garnka z warzywami. Gdyby było nieco za mało wody, uzupełniamy wrzątkiem. Dokładamy ziemniaki pocięte w sporą kostkę i zabieramy się do obierania pomidorów. Pozbawione skórek kroimy w równą kostkę i dorzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Do gotującej się zupy warto dodać skórki od parmezanu i boczku. Podajemy z natką pietruszki.

Hm, no i farro też zniknęło. Czas na wyjazd do Włoch!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: