Migliaccio - KUKBUK
migliaccio kukbuk krakowski makaroniarz

Migliaccio

1 tortownica

Mleko wlewamy do dużego garnka. Wrzucamy skórkę zdjętą z pomarańczy w jak najmniejszej liczbie kawałków oraz nacięte wzdłuż strąki wanilii. Podgrzewamy na bardzo małym gazie, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy mleko przejdzie aromatami, usuwamy skórkę i wanilię, nożem zsuwając jej nasionka do mleka. Do garnka wrzucamy masło i kiedy się rozpuści, wsypujemy semolinę, nieustannie mieszając. Gdy zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli, dokładamy ricottę i dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę z semoliny wkładamy partiami do jajek i miksujemy na gładko. Ta część bywa trudna, można sobie pomóc blenderem, jeśli masa jest bardzo oporna. Na koniec dokładamy rodzynki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy starannie masłem i przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Migliaccio można przed podaniem posypać cukrem pudrem, ale nie trzeba.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: