Migdały w sosie sojowym - KUKBUK
migdaly

Migdały w sosie sojowym

2 porcje

Zdrowa przekąska, która sprawdzi się i na przyjęciu i podczas samotnego oglądania serialu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Migdały wsypujemy do miski. Sos sojowy, syrop z agawy, płatki chili, suszony imbir i sól podgrzewamy w rondelku. Kiedy płyn zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i wlewamy do miski z migdałami. Za pomocą silikonowej szpatułki dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie migdały równo pokryją się sosem, wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszamy. Kiedy migdały zaczną się rumienić, wyjmujemy blachę z piekarnika i obsypujemy je sezamem. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Przestudzone łamiemy i przesypujemy do pojemnika lub torebki. Równie dobrze jak migdały smakują przyrządzone w ten sposób orzechy laskowe lub nerkowce. Tym ostatnim dobrze zrobi nieco większa szczypta chili.

 

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek / Jadlonomia.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: