Migdały w czekoladzie - KUKBUK
MIGDALY W CZEKOLADZIE KUKBUK

Migdały w czekoladzie

1 porcja

Znikają w sposób tajemniczy - jest pełna miska, a już po chwili na dnie bieli się tylko cukier puder...

Migdały wsypujemy do miski, zalewamy syropem i mieszamy ręką. Wykładamy na wyłożoną papierem blachę i wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do większej miski wkładamy lód i wlewamy trochę zimnej wody, wstawiamy miskę z upieczonymi migdałami. Wlewamy odrobinę czekolady i mieszamy energicznie, aż wszystkie migdały pokryją się czekoladą, która pod wpływem zimna zastygnie. Stopniowo wlewamy pozostałą czekoladę i mieszamy, by migdały się nie skleiły. Pod koniec wsypujemy sól i jeszcze raz mieszamy.

W dużej misce łączymy cukier puder i kakao. Dodajemy migdały w czekoladzie i mieszamy delikatnie, potrząsając miską. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Przepis i zdjęcia: Monika Domańska / https://chilitonka.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: