Mazurek migdałowy z bezą i różą - KUKBUK
mazurek kukbuk

Mazurek migdałowy z bezą i różą

20 porcji

Zbyt smaczny, żeby gościł na stole tylko przy okazji Wielkanocy!

W misce umieszczamy tarte migdały, żółtka, cukier puder, masło i skórkę z pomarańczy. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy blachę o wymiarach 20 cm na 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni.

Mikserem ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia się składników.

Podpieczony spód smarujemy konfiturą z róży. Posypujemy słupkami lub płatkami migdałów, kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. Na wierzch wykładamy masę białkową.

Wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  • Magdalena Bień

    Jaki rozmiar blachy zastosowano? 🙂

  • Wiesław Jankowski

    Też chciałbym się dowiedzieć jakie wymiary powinna mieć blacha.

  • Sara Świątek

    Ponawiam pytanie przedmówców, bo wielkanoc już za tydzień

    • Kasia Stadejek

      około 20×30 cm, nie większa, ale jeszcze się upewnimy 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: