Mazurek matcha z gruszką - KUKBUK
kukbuk mazurek matcha gruszka

Mazurek matcha z gruszką

8 porcji

Zielony jak pierwsze wiosenne liście.

Masło wkładamy do misy, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, by zmiękło. Ucieramy na gładką masę, dodajemy żółtka i mąkę. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wysmarowaną masłem. Znowu wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub kulki ceramiczne – by ciasto nie wyrosło. Pieczemy od 25 do 35 minut.

 

Śmietanę i herbatę zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Do drugiego garnka wlewamy wodę i wino, dodajemy goździki, zdjętą skórkę i sok z pomarańczy. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum. Umytą gruszkę kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki owocu wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Krem matcha wykładamy na upieczony wcześniej spód ciasta i ozdabiamy gruszkami, pokrojonymi w dowolny sposób.

 

Przepis: Magdalena Jarętowska
Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: