Mazurek limonkowy - KUKBUK
kukbuk mazurek limonkowy

Mazurek limonkowy

8 porcji

Masło wkładamy do misy, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, by zmiękło. Ucieramy na gładką masę, dodajemy żółtka i mąkę. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wysmarowaną masłem. Znowu wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub kulki ceramiczne – by ciasto nie wyrosło. Pieczemy od 25 do 35 minut.

 

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy. Do dużej, metalowej miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy zest i sok z limonki. Przygotowujemy termometr kuchenny i trzepaczkę. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą. Trzepaczką mieszamy gęstniejącą i pieniącą się masę, aż jej temperatura dojdzie do 84 stopni. Wówczas zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Po 5 minutach wsypujemy mączkę migdałową i znowu mieszamy. Gdy masa nieco przestygnie, przekładamy ją do formy z kruchego ciasta i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

 

Przepis: Magdalena Jarętowska

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: