Mazurek lawendowy - KUKBUK
kukbuk mazurek lawenda

Mazurek lawendowy

8 porcji

Cukier puder i mąkę migdałową mieszamy w jednej misce, w drugiej ubijamy białka. Stopniowo dodajemy do nich cukier kryształ – ma powstać zwarta, gęsta piana. Dokładamy ją na trzy razy do cukru pudru i mąki, bardzo ostrożnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na papier do pieczenia lub matę silikonową. Placek powinien mieć grubość około 1 centymetra. Odstawiamy na 40 minut do wysuszenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy blachę z plackiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po jego zamknięciu natychmiast zmniejszamy temperaturę do 155 stopni. Pieczemy 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto przez pół godziny.

Śmietanę i lawendę zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 20 minut, by śmietana nabrała lawendowego koloru i smaku. Odcedzamy na sicie, podgrzewamy i mieszamy z czekoladą tak, by uzyskać gładką masę. Odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Ostudzone ciasto dekorujemy ganache’em i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

Przepis: Magdalena Jarętowska

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: