Mazurek z kremową masą różaną - KUKBUK
mazurek rozany kukbuk

Mazurek z kremową masą różaną

1 foremka

Mazurek w bardzo romantycznej wersji. Nie dość, że w pięknym, różowym kolorze, to jeszcze nadziany płatkami róży!

Zagniatamy składniki na kruche ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i chowamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. ½ cm i wykładamy nim dwie keksówki lub formę do tarty.

Z ciasta lepimy też ścianki o wysokości około 1 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż ciasto zyska złoty kolor. Upieczone foremki odkładamy do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy masę: na rondelku z gotującą się wodą kładziemy metalową miskę. Do miski przekładamy połamaną czekoladę i śmietankę. Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Gdy lekko ostygnie, przekładamy do filiżanki około dwóch łyżek masy, dodajemy do niej wodę różaną i sok buraczany. Mieszamy dokładnie. Łączymy zawartość filiżanki z ciepłą masą czekoladową.

Schłodzone ciasto smarujemy konfiturą z płatków róży. Następnie wylewamy na spody przestudzoną masę różaną. Mazurek pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej dwie godziny, ale najlepiej pozostawić go do zastygnięcia na noc. Przed podaniem ciasto posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

© KUKBUK 2017