Mazurek dulce de leche - KUKBUK
kukbuk mazurek dulce de leche

Mazurek dulce de leche

8 porcji

Masło wkładamy do misy, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, by zmiękło. Ucieramy na gładką masę, dodajemy żółtka i mąkę. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wysmarowaną masłem. Znowu wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub kulki ceramiczne – by ciasto nie wyrosło. Pieczemy od 25 do 35 minut.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy wydrążone z laski wanilii nasiona oraz strąki. Zagotowujemy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy garnek z gazu i ciągle mieszając, dodajemy sodę. Po jej rozpuszczeniu wstawiamy na mały ogień i gotujemy przez parę godzin, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa osiągnie lekko bursztynowy kolor, wyjmujemy strąki wanilii, nieco zwiększamy gaz, wlewamy rum i stale mieszając, doprowadzamy masę do koloru ciemnego bursztynu i gęstości kwaśnej śmietany. Zdejmujemy z ognia, studzimy i lekko ciepłą przelewamy do formy z kruchego ciasta. Wstawiamy na noc do lodówki.

Przepis: Magdalena Jarętowska

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: