Mazurek 2015 - KUKBUK
mazurek agata wojda kukbuk

Mazurek 2015

1 foremka

Miksujemy wszystkie składniki na spód. Zaczynamy od orzechów i sezamu, dodajemy miód i ciepłe masło. Foremkę wykładamy papierem do wypieków. Zawsze, by nie trafił mnie szlag, smaruję spód blaszki kilkoma maźnięciami masła zimnego, aby papier się trzymał, a nie podróżował. Moje foremka do mazurka była okrągła i niewysoka. Wyłożyłam plastyczne, ciepłe ciasto i uformowałam lekkie ranty, rozciągając je z jednego kawałka. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Obserwujcie. Lekko się uniesie i zacznie pachnieć sezamem. Rumiane wyjmujecie. I uwaga, jest ciepłe i plastyczne, zatem podciągnijcie mu boki lekko ku górze. Gdy ostygnie – stwardnieje.

Na parze rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Mleko przekładamy do miski, zaczynamy miksować i dodawać mascarpone. Teraz sól, ostudzona lekko czekolada i zimna żelatyna. Wszystko cały czas mieszane na puchato. Lekko tężejący mus wykładamy na zimny spód. Boki polałam porcją sosu karmelowego zrobionego na gęsto ze szczyptą soli i zimnego masła. Możecie też użyć czekolady, gęstego syropu z cytrusów. Poprzyklejałam prażone solone pistacje, sezam i mielone orzechy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby zastygła masa kajmakowa. Indywidualne zdobienia mile widziane.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: