Masło rakowe z pieczywem - KUKBUK
maslo rakowe kukbuk

Masło rakowe z pieczywem

4-6 porcji

Nie musisz wiedzieć, gdzie raki zimują, by docenić błogi smak tego masła!

Masło wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przygotowaniem dania, aby zmiękło.

Raki wrzucamy na wrzącą, delikatnie osoloną wodę. Po około trzech minutach przekładamy je do wody z lodem. Gdy całkowicie ostygną wyciągamy je z wody i obieramy z pancerza. Mięso siekamy na desce i dodajemy do masła, podobnie postępujemy z koperkiem. Całość mieszamy i zawijamy w folię spożywczą formując owalny kształt. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po około dwóch godzinach kroimy masło na około centymetrowe plasterki i układamy je na talerzyku, posypujemy solą morską, kaparami i świeżym posiekanym koperkiem. Podajemy z ulubionym pieczywem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: