Masło jabłkowe z cynamonem - KUKBUK
maslo jablkowe kukbuk

Masło jabłkowe z cynamonem

3 słoiki

Kremowe masło jabłkowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek i ciast, albo na prezent dla ukochanego łakomczucha.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do rozgrzanych w dużym garnku 50 g masła, zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż się rozgotują i delikatnie skarmelizują, pod koniec doprawiając cynamonem. Gotowe jabłka miksujemy dokładnie z 200 g zimnego masła i przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli mamy zamiar przetrzymywać masło przez dłuższy czas, pasteryzujemy słoiki.

 

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: