Maślany krem dyniowy do naleśników - KUKBUK
dynia smarowidlo kukbuk

Maślany krem dyniowy do naleśników

2 porcje

Jesienny przepis na słodkie co nieco, idealne do śniadaniowych naleśników.

Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, pozwalamy mu złapać karmelowe przypalenie po bokach. Wlewamy wodę. Dynię obieramy i kroimy w kawałki, kaki – podobnie. Wrzucamy do garnka i dusimy, mieszając regularnie, przez godzinę. W trakcie dodajemy sok z marakui. Obok, w malutkim garnuszku, przypalamy masło tak, aby zapachniało orzechami. Na drobnym sitku układamy gazę i przez nią powoli przepuszczamy ciepłe masło. Gdy krem dyniowy jest już gęsty, miksujemy go blenderem, aż nabierze aksamitnej konsystencji – w trakcie rozdrabniania cienkim strumieniem rozprowadzamy w nim masło. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy lub nie (przechowuje się zacnie). Dodajemy do naleśników, grzanek, a nawet humusu. Sprawdźcie, jak krem dyniowy świetnie pasuje do twarogu z orzechami na słodko!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: