Maślankowe muffiny z malinami - KUKBUK
muffiny maliny kukbuk

Maślankowe muffiny z malinami

12 porcji

Urocze babeczki na dwa kęsy lubią znikać niepostrzeżenie. I znów trzeba wyciągać miskę i włączać piekarnik.

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone w kostkę masło z mąką ucieramy w miseczce opuszkami palców, by powstały okruchy. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i schładzamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy na minimum dwie godziny przed pieczeniem, by odstało w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do pierwszej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej mieszamy na gładko maślankę, mleko, olej roślinny, miód, jajko oraz skórkę cytrynową. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy szybko za pomocą widelca do momentu połączenia składników. Ciasto przekładamy po równo do przygotowanych wcześniej foremek, a do każdej babeczki wciskamy po 3-4 maliny. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 14-16 minut do momentu, aż wbity w środek babeczki patyczek będzie suchy.

© KUKBUK 2017