Maślane tartaletki Anny Olson - KUKBUK
Maślane tartaletki Anny Olson

Maślane tartaletki Anny Olson

12 sztuk

Kanadyjskie ciasteczka z mocno waniliowym, maślanym nadzieniem, rumiane od brązowego cukru.

Do dużej misy przekładamy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mącznej mikstury. Rozcieramy palcami składniki do czasu, aż zaczną wyglądać jak duże okruchy. Można to również zrobić za pomocą robota kuchennego. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajo, wodę i sok z cytryny, po czym dodajemy do miski z ciastem. Szybko ugniatamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Formujemy z ciasta dwa wałki, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremkę na 12 muffinków (lub dwie na sześć sztuk) smarujemy masłem. Gdy ciasto już się schłodzi, przekładamy je na wysypany mąką blat. Każdy z wałków ciasta dzielimy na sześć kawałków, a każdy z nich rozwałkowujemy na krążki o grubości ok. 5 mm. Tak przygotowanymi plackami ciasta wykładamy wgłębienia foremki do muffinków. Wkładamy foremki do lodówki na czas przygotowania nadzienia. W misce mieszamy cukier, syrop i masło, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy jaja, ocet i wanilię, mieszamy. Przelewamy masę do wyłożonych ciastem foremek. Wkładamy do piekarnika, a po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i kontynuujemy pieczenie przez ok. 20 minut, aż nadzienie zacznie puchnąć i rumienić się. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy tartaletki w foremkach, aż do całkowitego wystygnięcia. Później, zanim wyjmiemy je z foremek i podamy, schładzamy je w lodówce. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

 

© KUKBUK 2017