Marynowane sardynki - KUKBUK
sardynki marynowane kukbuk

Marynowane sardynki

1 słoik

Ryba z pomarańczą to podkręcony klasyk, który bardzo lubimy.

Sardynki myjemy i filetujemy. Filety przecinamy na pół, układamy w szklanym naczyniu skórą do dołu. Cytrynę mieszamy z octem, dodajemy sól i cukier. Zalewamy sardynki i wstawiamy je do lodówki na pół godziny.

Szalotkę siekamy. Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy ze skórką w cienkie plastry.

Z sardynek odlewamy sok, obsypujemy je szalotką, przykrywamy pomarańczami i dokładamy tymianek. Całość dokładnie zalewamy oliwą sansa i odstawiamy na noc do lodówki. Przechowujemy do siedmiu dni.

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz / Na Lato

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: