Marynowana brukselka z dynią - KUKBUK
Marynowana brukselka z dynia kukbuk

Marynowana brukselka z dynią

kilka słoików

Brukselka i dynia w dwóch odsłonach: z chili i ziołami oraz z musztardą. Który słoik wybierzesz?

Gotujemy wodę z cukrem i octem, a następnie studzimy. Oczyszczamy brukselkę i usuwamy ewentualne brzydkie liście. Z dyni wycinamy drylownicą do warzyw kuleczki (ewentualnie kroimy w duża kostkę). Wkładamy brukselkę na przemian z dynią do wyparzonych słoików, a następnie dodajemy do każdego słoiku koper, kilka obranych ząbków czosnku oraz po kilka gałązek świeżego tymianku. Do pierwszego słoika dodajemy papryczkę chili (uwaga: czym większa, tym więcej mocy nabierze ten słoik) i zalewamy ½ przygotowanej wcześniej zalewy. Do drugiego słoika dodajemy liście laurowe, do reszty zalewy dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy i zalewany słoik resztą zalewy. Zakręcone słoiki pasteryzujemy w gotującej się wodzie przez około 5-10 minut. Następnie wyjmujemy je z wody i kładziemy na noc do góry dnem na pokrywce. Przetwory na jesienno-zimowe wieczory mamy już gotowe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: