Marokańskie naleśniki "milion dziurek" - KUKBUK
Nalesniki-milion-dziurek-kukbuk

Marokańskie naleśniki „milion dziurek”

4-6 porcji

Marokańskie naleśniki tego lata królują na polskich stołach.

W dużej misce łączymy drożdże z wodą. Dodajemy mąkę, kaszę i sól. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie masa mniej więcej podwoi swoją objętość. Przed smażeniem jeszcze raz ją mieszamy.

Małą patelnię z nieprzywieralną powłoką smarujemy olejem i nakładamy porcję masy. Poruszamy patelnią, aby przykryć cały spód. Smażymy na małym ogniu około 3 minut, tylko z jednej strony. Kiedy cały wierzch naleśnika się zetnie, zdejmujemy z patelni.

 

Podajemy z rozpuszczonym masłem, miodem lub syropem i cynamonem.

Przepis i zdjęcia: Monika Domańska / Chilitonka.com

© KUKBUK 2017