Marokański tagine z kurczakiem, olwikami, kiszonymi cytrynami z morelowym kuskusem - KUKBUK
tagine kurczak kukbuk

Marokański tagine z kurczakiem, olwikami, kiszonymi cytrynami z morelowym kuskusem

8 porcji

 

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią kawałki kurczaka. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. pół godziny. W tym czasie kroimy połowę kiszonej cytryny na drobne kawałki, a drugą na ćwiartki. Siekamy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zagotowujemy bulion z szafranem. Połowę posiekanej cebuli przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone w cienkie paski morele, szczyptę soli i pieprzu, dwie łyżki oliwy i mieszamy z sokiem z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy. Kroimy migdały na pół i prażymy na suchej patelni.

Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy na dużym ogniu kawałki kurczaka. Zdejmujemy z patelni, a na wysmażonym z kurczaka tłuszczu szklimy pozostałą cebulę i czosnek, następnie dodajemy oliwki i kiszoną cytrynę.

Przekładamy kurczaka oraz cebulę z oliwkami i cytryną do tagine, albo garnka z grubym dnem, zalewamy 250 ml bulionu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godz. Pod koniec gotowania kurczaka przygotowujemy kuskus. Wsypujemy kuskus do dużej miski i zalewamy pozostałym, wrzącym bulionem, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę z morelami i migdały. Mieszamy i przykrywamy na 5 min. Mieszać raz jeszcze, żeby kuskus był sypki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kolendry i mięty. Podajemy razem z kurczakiem.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: