Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami - KUKBUK
salatka z kurczakiem kukbuk

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami

2 porcje

Po kilku kęsach zamarzą Wam się wakacje na wybrzeżu Afryki!

Piersi kurczaka opłukujemy i osuszamy, po czym lekko solimy. Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso z obu stron, aż się zezłoci. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i pozwalamy mu odpocząć przez 5 minut. Następnie kroimy go w cienkie plasterki. Sałatę płuczemy i suszymy. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez minutę, po czym dość grubo siekamy. Pomarańcze obieramy ze skórki i następnie wycinamy sam miąższ, oddzielając od błonek. Kroimy je nad miseczką, zbierając kapiący sok.
Mieszamy w równych proporcjach – po 3 łyżki – sok z pomarańczy i sok z cytryny. Dodajemy cukier brązowy i cynamon. Mieszamy. Na dużym półmisku rozkładamy sałatę, pociętego kurczaka i pomarańcze. Polewamy całość dressingiem i posypujemy orzechami. Dzieci bardzo lubią to słodkie danie, zapominając, że to nie deser, ale pełnoprawna przekąska.

 

© KUKBUK 2017