Marokańska potrawka z jarmużem i ciecierzycą - KUKBUK
potrawka jarmuz kukbuk

Marokańska potrawka z jarmużem i ciecierzycą

4-6 porcji

Aromatyczny warzywny gulasz przyprawiony po marokańsku i podany z kaszą bulgur rozgrzeje każdego zmarźlucha.

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, dodajemy szalotkę i papryczkę chilli i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, imbir, sól, kurkumę, słodką paprykę, cynamon, pieprz czarny oraz cayenne i smażymy aż do uwolnienia zapachów, około dwóch minut.

Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy stwardniałą część łodygi, a liście kroimy w paseczki. Dokładamy na patelnię razem z fenkułem i rzepą, nadal dusimy, aż warzywa zaczną mięknąć, około 10 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut.

Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i pomidory koktajlowe z puszki, dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy żurawinę i skórkę z limonki, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i podajemy z bulgurem i kolendrą.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017