Maritozzo - KUKBUK
krakowski makaroniarz maritozzo

Maritozzo

16 sztuk

Najlepszy przepis na prawdziwie rzymski deser na zimę!

Mleko z łyżeczką cukru lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i odstawiamy. Mąkę i cukier wsypujemy do miski, wbijamy jajko i dokładamy masło, miód, esencję waniliową i sól. Zaczynamy wyrabiać, po chwili wlewamy mleko z drożdżami. Ciasto zagniatamy około 10 minut – na koniec dokładamy bakalie – aż zrobi się lśniące i elastyczne. Zwilżone oliwą, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia – w misce, również naoliwionej i zamkniętej w szczelnym worku. Kiedy masa podwoi objętość, dzielimy ją na 16 równych kawałków.

Układamy je na dwóch blachach, zwilżamy oliwą, przykrywamy folią i pozostawiamy do drugiego wyrastania. Po upływie mniej więcej pół godziny nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Każdą bułeczkę formujemy ponownie – tym razem nadajemy jej nieco wydłużony kształt. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy na złoto i odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Ubijamy śmietanę z cukrem. Faszerujemy nią bułki. Gotowe posypujemy cukrem pudrem – najlepiej wcześniej aromatyzowanym skórką pomarańczową albo wanilią, albo jednym i drugim. Możemy też gotowe bułeczki po wystudzeniu posmarować syropem cukrowym z dodatkiem wanilii, by pięknie błyszczały. Jak kto woli!

Saluti da Roma!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: