Marchewka po mazursku - KUKBUK
marchewka po mazursku kukbuk

Marchewka po mazursku

1 porcja

Kroimy marchew (dziwnym trafem akurat miałam żółtą) i ziemniaki w dużą kostkę. Najpierw zalewamy marchew mlekiem i wodą, dodajemy sól i liście laurowe. Gotujemy około 10 minut. Marchewka zaczyna mięknąć. Dodajemy ziemniaki i gotujemy tak długo, aż zaczną się lekko rozpadać. Na małej patelni prażymy cebulę na złoto, przecedzamy (zachowajcie olej do odsmażania na przykład marchewko-ziemniaków… są genialne z łyżką mąki, usmażone jak tortilla, placek na patelni, na złoto!). Ugotowane ziemniaki i marchewkę łączymy z masłem i cebulą, dodajemy świeżo mielony pieprz i mieszamy tak, aby rozpadające się ziemniaki obkleiły kawałki marchewki. Wyborne do żuru na dudkach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: