Marchew zapiekana w cieście filo - KUKBUK
Marchew zapiekana filo kukbuk

Marchew zapiekana w cieście filo

4 porcje

Gdy już skończycie chrupać młode marchewki na surowo, zapieczcie je w cieście filo z tymiankiem, miodem i pesto z natki.

Marchewki i pasternak obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, a pasternak na cztery części. Dusimy na rozgrzanym maśle przez 15 minut. Do blendera wkładamy wszystkie składniki na pesto i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i arkuszami ciasta filo.

Smarujemy pesto i układamy marchewki z pasternakiem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem, kminkiem, kardamonem i pieprzem cayenne. Skrapiamy miodem i octem balsamicznym, na koniec posypujemy orzeszkami pinii. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: