Mandarynkowy gin sour - KUKBUK
gin sour kukbuk

Mandarynkowy gin sour

1 porcja

Gdybyście nie zauważyli, właśnie kończy się sezon na najsmaczniejsze mandarynki w roku. Jest jeszcze chwila, by się z nimi pożegnać.

Mandarynek nie spotka się zbyt często w wysokich kulinariach jako istotnego elementu jadłospisów. Nieczęsto są też wiodącym smakiem w ofercie cocktail barów. A jednak nie słyszałem, by ktoś odważył się je potępić. Wręcz przeciwnie, bywałem na zapleczach uznanych restauracji i wielokrotnie przyłapywałem obsługę na wdzięczeniu się do pani zmywającej celem zdobycia zakupionego przez nią na bazarze smakołyku.

Dzięki temu zakupowi, podległa wszystkim wznosiła się na wyżyny hierarchii i bywało nawet, że sam właściciel w tej ulotnej chwili jej podlegał. Ilekroć wyciskam sok z mandarynek, którego używam do przetworów, muszę go strzec jak żołnierz rogu ostatniego białego nosorożca na Ziemi. Wystarczy chwila nieuwagi, by nawet najbardziej lojalna osoba zamieniła się w podłego kłamcę i złodzieja. Sok z mandarynek traciłem zbyt wiele razy, by pozwolić sobie na ogłaszanie jego produkcji.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

gin sour kukbuk

Skoro więc na smak mandarynki jest tylu chętnych, proponuję koktajl, w którym owoc ten zagra pierwsze skrzypce. Oto przepis na mandarynkowy gin sour.

Wyciskamy z mandarynek sok. Przecedzamy go przez sito i chowamy do lodówki. Wyciśnięte łupiny mandarynek kroimy w kostkę. Pokrojone skórki przekładamy do garnka, zalewamy połową litra wody i zasypujemy 500 g cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciepły syrop przecedzamy przez sito, a następnie łączymy z sokiem z mandarynek. Mieszamy płyn i przelewamy do butelki. Syrop trzymamy w lodówce.

Wszystkie składniki wlewamy do szejkera. Zamykamy go i wstrząsamy nim intensywnie (bez dodatku lodu). To spowoduje wzburzenie białka. Następnie dodajemy chochlę lodu i ponownie potrząsamy szejkerem przez mniej wiecej 15 sekund. Do wychłodzonego szkła typu old fashioned wkładamy pełne kostki lodu i przecedź zawartość szejkera podwójnie (używając strainera i sitka barmańskiego). Aromatyzujemy skórką mandarynki.

 

© KUKBUK 2017