Małże na ostro - KUKBUK
Malze na ostro kukbuk

Małże na ostro

dla 3 osób

Przed gotowaniem należy upewnić się, czy wszystkie małże są zamknięte. Otwarta muszla może oznaczać, że małże są martwe. Można to sprawdzić, stukając muszelką o miskę lub blat stołu. Jeśli się nie zamknie, trzeba ją wyrzucić. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojony w plasterki czosnek i małże. Smażymy przez dwie minuty, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez trzy minuty, aż małże się otworzą. Dodajemy pietruszkę, seler i sok z cytryny. Przekładamy małże do dużej miski, pozostawiając sos na patelni. Rozpuszczamy w nim masło. Tak otrzymaną miksturą polewamy małże. Posypujemy je kolendrą i dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy z białym pieczywem albo frytkami. Tak przyrządzone małże świetnie sprawdzą się też jako dodatek do ulubionego makaronu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: