Małe tarty z serem żółtym, botwinką i orzechami - KUKBUK
mała tarta

Małe tarty z serem żółtym, botwinką i orzechami

ok. 3 tart

Małe jest piękne, a z botwinką jeszcze piękniejsze.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i za pomocą palców rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i mieszamy, aż składniki się połączą. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ceramicznym grochem i pieczemy przez 10 minut. Usuwamy papier i groch i dopiekamy spody przez kolejne 5 minut. Studzimy. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. Na podpieczone spody kładziemy liście botwinki, zalewamy masą jajeczno-serową, a na wierzchu układamy połówki orzechów włoskich. Tartaletki pieczemy około 30 minut, aż nadzienie się zetnie.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku