Małe tarty z karmelem, owocami i solą morską - KUKBUK
tarta karmel owoce kukbuk

Małe tarty z karmelem, owocami i solą morską

4-6 porcji

Tartaletki są niczym małe obrazki. Możemy samodzielnie stworzyć kolorowe kompozycje, a karmel posłuży nam za płótno.

Składniki na spód mieszamy i zagniatamy, pod koniec dodając jajko. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim małe okrągłe foremki do tart. Nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Cukier podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, aż stanie się brązowy i przezroczysty. Dodajemy masło, dobrze mieszamy, po czym nadal mieszając, dodajemy śmietanę. Gotujemy karmel jeszcze około 20 minut, aż zgęstnieje. Polewamy nim tarty, a gdy trochę ostygnie, dekorujemy wierzch tartaletek płatkami soli morskiej i ewentualnie świeżymi owocami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: