Makrela z cytrynowym creme fraiche - KUKBUK
Makrela smietana kukbuk

Makrela z cytrynowym creme fraiche

2 porcje

Marynowana ryba, warzywa i śmietana z pieprzem i skórką cytrynową - kanapka dla wielbiciela mórz i oceanów.

 

Makrele oczyszczamy, zdejmujemy filety i wyjmujemy ości. Nacieramy rybę solą z cukrem i zostawiamy na godzinę w lodówce. Przygotowujemy marynatę – kroimy warzywa i zagotowujemy z pozostałymi składnikami. Gotujemy około kwadransa, aż trochę zmiękną. W tym czasie płuczemy rybę z soli i cukru, osuszamy i przekładamy do pojemnika. Gdy marynata będzie gotowa, na chwilę doprowadzamy ją do wrzenia. Uzyskanym płynem zalewamy makrelę. Zamykamy pojemnik, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Crème fraîche mieszamy ze skórką cytrynową i pieprzem. Podajemy razem z makrelą na bagietce.

© KUKBUK 2017