Makowiec - KUKBUK
makowiec kukbuk

Makowiec

1 foremka

Makowiec to jeden z symboli Świąt Bożego Narodzenia. W każdym domu robi się go odrobinę inaczej. Sprawdźcie nasz przepis.

Mak wsypujemy do garnka, zalewamy taką ilością wody, by dokładnie go przykryła, i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając. Odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i odstawiamy.

Następnego dnia do maku dodajemy skórkę pomarańczową i mielimy wszystko dwukrotnie w maszynce do mięsa. W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód, wrzucamy mak, smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, mieszając, dokładamy je do zimnego maku. Możemy dodać bakalie i zapach migdałowy.

Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy dokładnie z łyżeczką cukru, kilkoma łyżeczkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 15 minut. Łączymy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy, by uzyskać gładkie ciasto. Wkładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką silikonowej macie na kwadrat o około 35-centymetrowych bokach, dokładnie smarujemy białkiem, rozsmarowujemy po połowie masy makowej i rolujemy. Makowce wkładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form keksowych, nakłuwamy w kilku miejscach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Przed włożeniem do piekarnika makowce smarujemy jajkiem rozmieszanym z łyżeczką śmietany. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku nastawionym na funkcję pizza (termoobieg połączony z pieczeniem od dołu) przez 50 minut. Gorące makowce wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Na koniec polewamy ciasta lukrem z cukru wymieszanego z białkiem i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

Przepis: Rodzin Święcickich

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: