Makowiec bez pieczenia - KUKBUK
Makowiec bez pieczenia kukbuk

Makowiec bez pieczenia

1 okrągła forma

Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16 cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.

Blacha o średnicy 16 cm

Nerkowce i mak moczymy przez noc. Rano bardzo dokładnie odsączamy całość z wody. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blendujemy na gładką masę. Najlepiej najpierw zblendować mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszczą olej, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Masa może się wydawać płynna, ale po pobycie w zamrażarce stężeje. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na minimum 60 minut (im dłużej, tym lepiej, najlepiej kilka godzin, wtedy jest pewność, że się zestali).

 

Rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy z karobem i sokiem, do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Polewamy ciasto (po tych 60 minutach) i znów wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Makowiec przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcie: Justyna Ledwoch, Readeat.pl

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: