Makiełki - KUKBUK
makiełki kukbuk

Makiełki

6-8 porcji

To wielkopolska wersja kutii. Dodaje się do niej, zamiast pszenicy, namoczoną w mleku bułkę.

Mak zalewamy taką ilością wrzątku, by go całkowicie przykrył, i odstawiamy na noc, żeby nasiąkł. Następnego dnia odcedzamy, mielimy do dużej miski w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami, dodajemy cukier, mieszamy i powtórnie mielimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a kiedy się sparzą, odcedzamy i wystudzamy. Orzechy i migdały siekamy, morele, daktyle i skórkę pomarańczową kroimy w drobną kostkę. Wszystkie bakalie dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy na patelni, wlewamy do maku wraz z miodem i syropem wiśniowym i ponownie mieszamy (masa ma być gładka i nieco wilgotna – jeśli taka nie jest, dolewamy trochę więcej masła i syropu).

Z kajzerek lub bułki paryskiej okrawamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do niewielkiej miski i zalewamy gorącym mlekiem. Kiedy bułka napęcznieje, lekko ją odsączamy.

W przezroczystym naczyniu układamy warstwami mak i bułkę. Dekorujemy orzechami włoskimi, połówkami migdałów lub skórką pomarańczową.

Przepis: Hania

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: