Makaroniki lawendowe - KUKBUK
Makaroniki lawendowe kukbuk

Makaroniki lawendowe

4-6 porcji

Migdały mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy przez drobne sitko. Miksujemy białko na pianę, a kiedy zrobi się biała, wsypujemy drobny cukier i ubijamy na sztywno. Piana powinna zrobić się biała i szklista. Dodajemy odpowiednią ilość barwnika i dokładnie mieszamy.

Stopniowo dodajemy przesiane migdały z cukrem pudrem w kilku partiach (pięciu lub sześciu). Po każdej partii mieszamy całość silikonową szpatułką od zewnątrz do środka, jednocześnie obracając miskę o 1⁄4 obrotu. Zamieszanie – obrót i tak do końca, aż wsypiemy całe migdały. Masa powinna być dość rzadka, spływać ze szpatułki jak wstążka.

Na blasze kładziemy silikonową matę do makaroników lub wykładamy ją papierem pergaminowym. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy makaroniki o średnicy około 4 centymetrów, zachowując między nimi odstępy. Na koniec lekko uderzamy blachą o blat, aby makaroniki się spłaszczyły i uszło z nich powietrze.
Pozostawiamy je w temperaturze pokojowej na minimum 45 minut do czasu, aż powierzchnia makaroników lekko wyschnie i utworzy się na niej cienka skórka. Można delikatnie sprawdzić ją palcem. Jeśli trzeba, pozostawiamy je do wyschnięcia na dłużej. Czas schnięcia zależy od temperatury i wilgotności pomieszczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, bez termoobiegu. Wstawiamy blachę (tylko jedną naraz) na dolne półki pieca. Makaroniki pieczemy około 12 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby uwolnić wilgoć. Po upływie stosownego czasu wyjmujemy ciasteczka z pieca i pozostawiamy, aż całkiem wystygną. Potem delikatnie zsuwamy je z blachy.

Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy cukier i cały czas ucieramy. Masa powinna być lekka i puszysta. Teraz stopniowo dodajemy barwnik i mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy ładny fioletowy kolor, przekładamy krem do rękawa cukierniczego i sklejamy nim dwa makaroniki.

 

Przepis ukazał się w 11 numerze magazynu KUKBUK

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: