Makaron ze szparagami i kurczakiem - KUKBUK
Makaron ze szparagami kukbuk

Makaron ze szparagami i kurczakiem

1 porcja

Sycące i rozweselające danie na bazie makaronu. Przepis przygotowała Justyna Pląskowska, szefowa wrocławskiej AKW.

Szparagi obieramy ze skórki (poniżej główki), odcinamy twarde końcówki i kroimy na ukos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy bokiem noża, a następnie siekamy. Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy makaron, gotujemy go al’ dente. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mięso drobiowe czyścimy z błon i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, wszystko szklimy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi. Po minucie wrzucamy mięso drobiowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlewamy je słodką śmietaną i czekamy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym tymiankiem, oraz tartym parmezanem.

 

Przepis: Justyna Pląskowska

Zdjęcia: Akademia Kulinarna Whirlpool

Makaron ze szparagami kukbuk

Więcej przepisów

na Akademiakulinarnawhirpool.pl 

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25.

 

Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu.

Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.

 

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w szósty zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

© KUKBUK 2017