Makaron ze speckiem, radicchio i kakao - KUKBUK
kukbuk makaron speck

Makaron ze speckiem, radicchio i kakao

4 porcje

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dokładamy  pocięty w słupki i po chwili dolewamy prosecco. Gdy wino odparuje dolewamy szklankę ciepłej osolonej wody i dokładamy makaron. Po chwili obracamy makaron tak aby gotował się równomiernie. Zanim makaron dojdzie do fazy prawie al dente, tak w połowie gotowania dolewamy śmietanę i znów obracamy makaron. Dokładamy grubo posiekane  i ser. Jeśli to potrzebne dosalamy i wsypujemy szczyptę pieprzu. Gdy ser się rozpuści nakładamy na talerze i posypujemy kakao.

Tak przygotowany makaron to idealne danie na kolację wczesną wiosną. Niby ciepło, ale wieczorem potrzeba solidnego górskiego posiłku. Poczujecie się jak w Alpach, albo w Dolomitach. A jeśli nie chcecie poczuć się jak Bridget i mylić pana Rushdiego z panem Raschidem powtarzajcie po cichu RADIKJO, żeby nigdy nie wypsnęło się Wam to drugie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: