Makaron w sosie cytrynowym - KUKBUK
cytryny makaron sos kukbuk

Makaron w sosie cytrynowym

2 porcje

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go. Do gorącego makaronu dodajemy przyprawione solą i pieprzem masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!

Ble! Tak właśnie myśleliśmy, ale tylko do czasu, gdy wyczyny kucharza z włoskiej tv powtórzyliśmy w domu w obecności tuzina głodnych przyjaciół. Byli zachwyceni! Wy też będziecie, bo to proste i szybkie włoskie danie.  oraz nastąpi! A gdybyście podczas wojaży dotarli na wybrzeże Amalfickie, do Sorrento albo do Amalfi, to bierzcie cytryny i w nogi. Chyba, że macie kabriolet i jesteście na emeryturze, wysokiej, bardzo wysokiej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: