Makaron cavatelli - KUKBUK
cavatelli kukbuk

Makaron cavatelli

1 porcja

Dopiero debiutujecie w makaronach? Spróbujcie cavatelli, jest najprostszy na świecie!

Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i dolewamy wodę. Ugniatamy wytrwale ciasto rękami. Nie będzie jędrne, tylko twarde. Ambitniejsi makaroniarze mogą dodać jeszcze twaróg – zwykły polski lub włoską ricottę – zastępując nim część wody. Jak już wyrobimy ciasto, odkładamy je na chwilę, by odpoczęło, a następnie bierzemy się do wałkowania. Płat o grubości połowy centymetra tniemy na paski szerokości trzech palców. Te wstęgi tniemy na prostokąty o szerokości centymetra. Każdy z nich przyciskamy do blatu palcami i stanowczym ruchem zwijamy w rulon do siebie. Robi się to ręcznie, ale można też za pomocą maszyny – wówczas powstaną równiutkie kluski, przypominające strąki fasoli. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną. Podajemy z kiełbasą lub brokułem, ale cały sekret tkwi w tym, że można je jeść niemal ze wszystkim.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: