Makaron al Amatriciana - KUKBUK
makaron_amatriciana kukbuk

Makaron al Amatriciana

4-6 porcji

Amatriciana to włoski sos, którego składniki łatwo zapamiętać jako 4P: pomidory, pancetta, peperoncino, pecorino

Zagotowujemy 4 litry wody i dodajemy 2 łyżki soli. Umieszczamy pojedynczą warstwę plasterków boczku na dużej patelni i smażymy na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas.

 

Wyjmujemy mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usuwamy z patelni połowę tłuszczu, do którego wrzucamy czosnek, cebulę i płatki papryki. Smażymy, aż się przyrumienią i dorzucamy boczek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos pomidorowy i wino, zmniejszamy ogień i trzymamy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Makaron bucatini gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu. Dodajemy natkę pietruszki, zwiększamy na chwilę ogień i mieszamy. Rozdzielamy makaron na cztery porcje i przekładamy do podgrzanych miseczek. Posypujemy świeżo startym serem pecorino i od razu podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: