Majowy kompot - KUKBUK
kompot rabarbar kukbuk

Majowy kompot

4-6 porcji

To był maj, pachniał kompot z rabarbaru...

Kompot dobrze jest przygotować dzień wcześniej i studzić powoli pod przykryciem tak aby mógł nabrać mocy i wyrazistości smaku.

Rabarbar, jabłko i gruszkę myjemy. Rabarbar kroimy na małe 1 cm kawałki, jabłko w plastry, gruszkę na ćwiartki. Do rondla wrzucamy rabarbar oraz jabłko, dodajemy miód i dusimy przez około 5 minut, na koniec dodajemy gruszkę. Całość zalewamy wodą, dodajemy cukier cynamonowy oraz miód lub cukier do smaku. Na koniec dodajemy plaster cytryny.

Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Wyłączamy i zostawiamy przykryty do wystudzenia.
Przestudzony kompot przelewamy przez sito do szklanek lub słoiczków. Przed podaniem dodatkowo schładzamy w lodówce. Przystrajamy gałązką rozmarynu i małym plastrem cytryny obtoczonym w cukrze.

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, thefakerolls.com

© KUKBUK 2017