Majowa tarta z rabarbarem - KUKBUK
rabarbar i imbir kukbuk

Majowa tarta z rabarbarem

Sezonowe ciasto na niepogodę, bo z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy, wycinamy koło o grubości 3 milimetrów i średnicy 45 centymetrów.

Przygotowujemy farsz. Do miski wrzucamy pokrojony w grube plastry rabarbar (nieobrany). Wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy imbir. Mieszamy, podrzucając rabarbar w misce, tak by cukier i mąka obkleiły dokładnie każdy kawałek.

Przygotowane wcześniej ciasto za pomocą wałka przekładamy na blachę. Na spodzie układamy farsz rabarbarowy. Brzegi ciasta zawijamy, tworząc falbankę. Pieczemy na złoto około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: