Maja Blanca – pudding kokosowy z kukurydzą - KUKBUK
Pudding kokosowy kukbuk

Maja Blanca – pudding kokosowy z kukurydzą

2 porcje

Smarujemy masłem naczynie do którego przełożymy pudding. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe oraz mleko skondensowane. Dodajemy cukier i skórkę z limonki w dużym kawałku, wyłącznie dla aromatu. Wrzucamy ziarna kukurydzy i szczyptę cynamonu (nieobowiązkowo). Gotujemy na małym ogniu około 6-8 minut. Dodajemy łyżkę masła. W szklance miksujemy wodę z mąką kukurydzianą i cały czas mieszając wlewamy ją do garnuszka. Natychmiast zgęstnieje. Trzymamy na ogniu jeszcze 2 minuty, wyjmujemy skórkę limonki, przelewamy do foremki. Chłodzimy około 2 godzin.

Maja Blanca to deser mało wyrazisty, wymagający doprawienia. Na suchej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z pestek winogron, dorzucamy 2 garście wiórków kokosowych i 3 łyżeczki brązowego cukru. Zmniejszamy ogień na najmniejszy, cały czas ruszając patelnią, rumienimy jej zawartość. Studzimy. Zapach czujemy genialny. Na tej samej patelni rozpuszczamy trochę masła z cukrem (lub miodem) i złocimy krótko plastry banana lub kawałki ananasa, skropione sokiem z tej limonki, co nam została. Na zimnym puddingu układamy plasterki owoców, listki werbeny lub cytrynowej melisy, usypujemy piramidę wiórków, oraz – jesteśmy w raju!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: