Madeleines à l’ancienne, czyli tradycyjne francuskie magdalenki - KUKBUK
magdalenki kukbuk

Madeleines à l’ancienne, czyli tradycyjne francuskie magdalenki

32 sztuki

Do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Wciąż miksując, stopniowo, po 1 łyżce, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy przestudzone masło, dodajemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na 20 – 60 minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Jeśli używamy metalowych foremek, trzeba je bardzo dokładnie posmarować masłem, można je dodatkowo schłodzić. Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Nakładamy masę do foremek (ciut więcej niż ¾ objętości) i wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyciągamy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: