Łosoś z soczewicą - KUKBUK
losos soczewica kukbuk

Łosoś z soczewicą

1 porcja

Obrany ze skóry, długi płat świeżego łososia, przecięty na dwa kawałki, wkładamy do marynaty na całą noc. Następnego dnia wyławiamy, osuszamy i składamy oba kawałki ze sobą. Owijamy folią spożywczą mocno i ściśle – tak, aby po zamrożeniu powstał jeden walcowaty kawałek. Mrozimy całą noc, kroimy jak carpaccio. Serwujemy z sałatką z soczewicy. Wersja łatwiejsza i równie dobra to zdobycie łososia wędzonego na zimno, cienkie skrojenie i podanie z porcją soczewicy.

Soczewicę płuczemy, możemy ją na godzinę namoczyć w zimnej wodzie. Gotujemy al dente, w osolonej wodzie, dbając, by soczewica się nie rozgotowała i pozostała sypka. Marchewkę kroimy w drobniejszą kostkę i blanszujemy przez 3 minuty w słonej i lekko osłodzonej wodzie. Cebulę siekamy drobno. Wystudzoną soczewicę mieszamy z marchewką, cebulą, posiekaną natką lub kolendrą. Dodajemy sos sojowy, olej, sok z cytryny. Serwujemy natychmiast na plastrach łososia. A i do śledzia ta soczewica też pasuje!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: