Łosoś z rabarbarem - KUKBUK
losos rabarbar kukbuk

Łosoś z rabarbarem

2 porcje

Rabarbar sprawdza się nie tylko w drożdżówce! Łosoś i komosa ryżowa to równie dobre towarzystwo.

Komosę ryżową gotujemy w podwójnej ilości wody ok. 15 min, aż wchłonie płyn. Ugotowaną komosę mieszamy z truskawkami, papryczką habanero i kolendrą. Przyprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. Rabarbar  tniemy w plastry i smażymy na łyżce masła z miodem, aż zacznie się rozpadać. Dodajemy imbir i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Mieszamy z  sosem teriyaki. Łososia tniemy w 2 cm paski, smarujemy grubą warstwą sosu rabarbarowego i smażymy na maśle skórką do dołu. Po ok. pięciu minutach odwracamy i dosmażamy z drugiej strony przez kolejne 3 minuty. Podajemy na sałatce z komosy ryżowej. Pyszności!

© KUKBUK 2017